Pionier

In 1994 besloten Paul Vleminckx en An Lefever een wijngaard aan te planten met chardonnay wijnstokken. Dit was niet vanzelfsprekend, mits de chardonnay druif in de Belgische stille wijnen nog niet voorkwam. In samenspraak met kennissen uit de Champagnestreek, hadden ze het plan opgevat een mousserende wijn te maken van het type Blanc de Blancs.
Mijnheer Maurice Fol, toenmalige voorzitter van de Hagelandse wijnbouwers verklaarde hun gek en zei dat ze alle wijnstokken nog zouden uittrekken. En toch is het hun gelukt om de eerste Belgische mousserende wijn te produceren: de Chardonnay Meerdael. Chardonnay naar de druif, Meerdael naar het woud waartegen de wijngaard gelegen is.
In 2009 behaalden ze ook als eerste Belg de Grote Gouden Medaille op de Concours Mondial de Bruxelles die toen doorging in Valencia. Hiermee hebben ze de Belgische wijnen toch op wereldniveau gebracht.
Chardonnay Meerdael is dus de pionier van de Belgische mousserende wijn. De reclamefolder toont een Brabants trekpaard. Trekker van de Belgische mousserende wijn. Als u goed kijkt, ziet u dat de adem van het paard de kaart van België toont.