Chardonnay Meerdael op ProWein

Chardonnay Meerdael stond in Düsseldorf op de internationaal gerenommeerde wijnbeurs, ProWein. We willen jullie het verslag dat Olivier Thery voor zijn blog In Taste Buds We Trust graag delen. Zijn blog is in het Engels. We hebben het voor het leesgemak even vertaald hieronder en ons stuk eruit gelicht. Het originele en volledige artikel vind je alvast hier.

Klimaatverandering kent misschien veel verliezers, maar ook winnaars. Belgische wijn behoort zeker tot de laatste categorie. In de jaren 90 werden de pioniers voor gek verklaard om wijnstokken te planten in het regenachtige en koude België. Tegenwoordig wordt hun voorbeeld gevolgd door tientallen anderen. Het aantal hectare wijnstokken steeg van 72 hectare in 2006 naar 383 hectare in 2018, een jaar waarin bijna 2 miljoen liter wijn werd gemaakt door 140 producenten. Afgezien van de spectaculaire stijging, tonen deze cijfers ook aan dat de gemiddelde oppervlakte per producent 2,7 ha is, wat aangeeft hoezeer de hausse in de Belgische wijnbereiding wordt aangedreven door kleine initiatieven. Hoewel er een paar grotere wijnmakerijen zijn met 15-20 hectare, is dit niets vergeleken met het VK, een andere winnaar van klimaatverandering, waar alleen de topproducent van mousserende wijn Nyetimber 350 hectare heeft. Hoewel de beschikbare oppervlakte in het VK duidelijk veel groter is, illustreert dit het verschil in omvang van deze ondernemingen.

Het is niet heel verrassend dat de pioniers in de beginjaren vooral mousserende wijnen maakten, omdat deze niet zo veeleisend zijn wat betreft rijpheid van de druiven, of ze stille wijnen maakten met hybride druivenrassen die meer ziekteresistent zijn. Tegenwoordig zijn er echter talloze experimenten met druivenrassen en vinificatietechnieken. Om een ​​idee te geven: een gedurfde wijnmaker plantte zelfs Tempranillo, niet bepaald de variëteit die in je opkomt als kandidaat voor het Belgische klimaat.

Een ander teken van de dynamiek in de Belgische wijnbereiding is het feit dat wijngaarden letterlijk overal opduiken. Ondanks dat er beschermde oorsprongsbenamingen (BOB’s) zijn, zijn er veel nieuwe wijngaarden buiten deze zones. En zelfs binnen de BOB’s zijn de regels bewust heel flexibel gehouden wat betreft toegestane druivenrassen of vinificatietechnieken. De regelgevende instanties zijn zich er terdege van bewust dat de wijnbouw in België volop in ontwikkeling is en dat er voldoende speelruimte moet worden gelaten om te zien wat werkt en wat niet.

Dit alles zorgt voor zeer spannende tijden voor de Belgische wijnbereiding. En de volgende logische stap is gezet: voor het eerst in de geschiedenis had België een paviljoen met negen wijnmakerijen op ProWein (Düsseldorf), een van ‘s werelds grootste wijnbeurzen. Sommige Belgische wijnhuizen exporteren al naar buurlanden, maar voor anderen was dit een venster op de rest van de wereld. Maar misschien wel het belangrijkste was dat dit een gelegenheid was om te laten zien wat er in België gebeurt, ervaring op te doen en vooral feedback te krijgen van een internationaal professioneel publiek.

Er moet echter een belangrijke nuance worden aangebracht, aangezien alleen de Nederlandstalige Vlaamse kant vertegenwoordigd was. De wijnmakerijen uit Franstalig Wallonië besloten dat de timing niet goed was om dit jaar deel te nemen. 2021 was inderdaad een uitdagende vintage en de opbrengst was erg laag, waardoor het aantal te verkopen flessen drastisch werd verminderd. Een zorg overigens die ook enkele Vlaamse deelnemers uitten.

Over het algemeen was de diversiteit van de wijnen groot, maar belangrijker nog: de kwaliteit van de wijnen was goed, en soms zelfs indrukwekkend. ProWein toonde aan dat België wijn maakt die serieus genomen moet worden. De toonaangevende wijnhuizen zijn professionele organisaties geworden en hun beste wijnen kunnen internationaal concurreren.

Hieronder enkele highlights van de wijnen die op ProWein werden gepresenteerd. De prijzen tussen haakjes zijn consumentenprijzen.

Meerdael is een van de pioniers van de Belgische wijn: de wijngaarden werden aangeplant in 1994 en de eerste flessen mousserende wijn verschenen op de markt in 1998. Gelegen op 30 km ten oosten van Brussel, hebben ze 8 hectare met 60.000 wijnstokken van Chardonnay geplant op kalkgrond. Mousserende wijn maken was het plan van Paul en An Vleminckx-Lefever vanaf het begin, en dat doen ze vandaag nog steeds. Afgezien van een zeer beperkte productie van rosé mousserende wijn, maakt Meerdael slechts één wijn, de Chardonnay Meerdael (+/- 19€), een traditionele mousserende wijn van 100% Chardonnay. De wijn rijpt 2 jaar op de droesem, wat resulteert in een zeer aangename en toegankelijke mousserende wijn met appel- en perenaroma’s en fijne bubbels.

Bron & foto: https://intastebudswetrust.com/2022/06/07/belgian-wine-going-international-at-prowein/